terasa nk mkn benda yg masam2 tp simple...apa lg klu bkn tom yam...aku pun tinjau la kt dapur cikmatgebu....jmpa plk resepi nih....mkn smpi aku dh kenyang mcm ular sawa plk...tsandar kat kerusi...hehehe...teruk btl aku nih...ada sape2 kisah ker....:)
Bahan Utama
1 keping ayam bhgn dada
8-10 ekor sotong
8-10 ekor udang besar - yg ada dlm fridge cuma sederhana besar jerk
Bahan Utama
1 keping ayam bhgn dada
8-10 ekor sotong
8-10 ekor udang besar - yg ada dlm fridge cuma sederhana besar jerk
Bahan Sayur
1 btng lobak merah, dipotong baji
10 kuntum cendawan butang, belah 2
5 btng putik jagung, belah 2 - aku x letak sbb xde
1 biji bwng besar, potong 4
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
6-8 biji cili padi, diketuk
Bahan Rempah
2 camca besar "LIFE" tom yam paste
2 btng serai, diketuk
1 cm lengkuas, diketuk
1 pokok ketumbar, cuci bersih dgn akar skali
2 helai daun limau purut
1 cm halia, diketuk
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub ayam "MAGGI"
Bahan Perisa
2-3 camca besar jus limau kasturi
Sedikit gula
Sos ikan (nampla) secukup rasa
Cara Membuatnya
1. Ayam dibersihkan n dipotong kecil, cuci bersih n tos. Kupas udang n buang urat belakang, cuci bersih, toskan. Sotong dibelahn dipotong kasar, cuci n tos. Ketepikan.
2. Dalam periuk, taung air (kurang lbh 700ml) n jerang atas dapur. Masukkn semua bahan2 rempah n biar mdidih. Kemudian masukkn ayam, lobak merah, cili padi ketuk n belahan bwg besar. Masa sehingga lobak 3/4 lembut.
3. Kemudian masukkn sotong, udang n semua bahan sayur.
Biar mdidih n perasakan dgn sedikit gula n sos ikan mgikut keserasian tekak masing2. Akhir sekali masukkn jus limau kasturi jg mgikut tahap kemasaman yg didinginkan. Blh dihidangkn panas.
1 btng lobak merah, dipotong baji
10 kuntum cendawan butang, belah 2
5 btng putik jagung, belah 2 - aku x letak sbb xde
1 biji bwng besar, potong 4
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
6-8 biji cili padi, diketuk
Bahan Rempah
2 camca besar "LIFE" tom yam paste
2 btng serai, diketuk
1 cm lengkuas, diketuk
1 pokok ketumbar, cuci bersih dgn akar skali
2 helai daun limau purut
1 cm halia, diketuk
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub ayam "MAGGI"
Bahan Perisa
2-3 camca besar jus limau kasturi
Sedikit gula
Sos ikan (nampla) secukup rasa
Cara Membuatnya
1. Ayam dibersihkan n dipotong kecil, cuci bersih n tos. Kupas udang n buang urat belakang, cuci bersih, toskan. Sotong dibelahn dipotong kasar, cuci n tos. Ketepikan.
2. Dalam periuk, taung air (kurang lbh 700ml) n jerang atas dapur. Masukkn semua bahan2 rempah n biar mdidih. Kemudian masukkn ayam, lobak merah, cili padi ketuk n belahan bwg besar. Masa sehingga lobak 3/4 lembut.
3. Kemudian masukkn sotong, udang n semua bahan sayur.
Biar mdidih n perasakan dgn sedikit gula n sos ikan mgikut keserasian tekak masing2. Akhir sekali masukkn jus limau kasturi jg mgikut tahap kemasaman yg didinginkan. Blh dihidangkn panas.
No comments:
Post a Comment