ni plk aku jadikn salah satu lauk utk lunch tghari td...xnk cite byk..jom intai2 respi kat cni....sedapp...me kaseh pd yg empunya resepi...biasa aku klu nk mkn nih kena p pizza hut...
Bahan2 (3-4 org mkn)
2 biji bwg besar
3 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah / hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125ml susu segar
minyak masak secukupnya utk goreng terendam
Cara2
1. bwg besar dikupas kulit n dihiris bulat setebal 1 cm. dileraikn mjadi gegelang.
2. satukn kesemua bhn2 kering di dlm mangkuk n kacau rata.
3. satukn susu n telur di dlm mangkuk berasingan n kacau sedikit.
4. tuangkn campuran susu ke dlm adunan tepung n kacau hingga sebati.
5. panaskn minyak di dlm kuali. celupkn bwg ke dlm adunan tepung n goreng hingga kuning keemasan. jgn goreng tlalu byk supaya mudah utk dibalik2kn.
6. angkat n toskan minyak. sedia utk dihidangkn.
aku dh tpotong besar2 so rupanya x cantik la...sedap dimkn ketika masih panas n dicicah ngn sos cili...blh jg dijadikn lauk nasi...cam yg aku buat la....
Bahan2 (3-4 org mkn)
2 biji bwg besar
3 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah / hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125ml susu segar
minyak masak secukupnya utk goreng terendam
Cara2
1. bwg besar dikupas kulit n dihiris bulat setebal 1 cm. dileraikn mjadi gegelang.
2. satukn kesemua bhn2 kering di dlm mangkuk n kacau rata.
3. satukn susu n telur di dlm mangkuk berasingan n kacau sedikit.
4. tuangkn campuran susu ke dlm adunan tepung n kacau hingga sebati.
5. panaskn minyak di dlm kuali. celupkn bwg ke dlm adunan tepung n goreng hingga kuning keemasan. jgn goreng tlalu byk supaya mudah utk dibalik2kn.
6. angkat n toskan minyak. sedia utk dihidangkn.
aku dh tpotong besar2 so rupanya x cantik la...sedap dimkn ketika masih panas n dicicah ngn sos cili...blh jg dijadikn lauk nasi...cam yg aku buat la....
No comments:
Post a Comment