Followers

Sunday, June 21, 2009

Crispy Onion Rings

ni plk aku jadikn salah satu lauk utk lunch tghari td...xnk cite byk..jom intai2 respi kat cni....sedapp...me kaseh pd yg empunya resepi...biasa aku klu nk mkn nih kena p pizza hut...

Bahan2 (3-4 org mkn)

2 biji bwg besar
3 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah / hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125ml susu segar
minyak masak secukupnya utk goreng terendam

Cara2

1. bwg besar dikupas kulit n dihiris bulat setebal 1 cm. dileraikn mjadi gegelang.
2. satukn kesemua bhn2 kering di dlm mangkuk n kacau rata.
3. satukn susu n telur di dlm mangkuk berasingan n kacau sedikit.
4. tuangkn campuran susu ke dlm adunan tepung n kacau hingga sebati.
5. panaskn minyak di dlm kuali. celupkn bwg ke dlm adunan tepung n goreng hingga kuning keemasan. jgn goreng tlalu byk supaya mudah utk dibalik2kn.
6. angkat n toskan minyak. sedia utk dihidangkn.

aku dh tpotong besar2 so rupanya x cantik la...sedap dimkn ketika masih panas n dicicah ngn sos cili...blh jg dijadikn lauk nasi...cam yg aku buat la....

No comments:

Post a Comment