Followers

Sunday, May 31, 2009

Rojak

















projek hr nih...xde selera nk mkn nasi..lbh2 lg hubby xde...duk tinjau2 kat dapur tgk aper yg ader..emmm....buat rojak la...aku ambik resepi kt cni hana...ni resepi mak dier...mmg sodap pun...mntk halal yerk resepi ni k hana....

Bahan-Bahan

UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas tp aku kurang sbb tkt hubby xleh mkn plk...dia x tahan pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
seketul gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)

UTK TEPUNG ROJAK
200g tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk yg byk utk menggoreng

BHN SAMPINGAN
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
telur rebus - belah dua
kentang - rebus n belah2
daging ayam - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning - yg nih plak klu nk wat rojak mee. :)

Cara-cara

> UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
> blend yang bertanda * n lada kering td. rebus bhn2 blend ngan gula melaka n air secukupnyer. rebus sampai lada btol2 masak.
> pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... klu berketul2 try kacau gune wisk. perasakan ngan garam n klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. n klu kurang pekat leh tmbh biskut plak...ehehehe..pandai2 la yer! :)

> UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam skit. tgk aktif ker tak yis tuh..
> dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cengkodok. so klu kurang air tmbh la yer... syarat! jgn tercair sgt mcm wat lempeng!
> perap adunan selama 1 jam.
> panaskan minyak. goreng tepung td secara bulat2....caranyer amik segenggam tepung tuh then kuarkan melalui celah lubang ibu jari n telunjuk.
> goreng smpai kekuningan n angkat.

> CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat. then curahkan kuah...siap...

Note: aku x letak pwarna kuning utk tepung n aku wat mee rojak + ayam skali....

No comments:

Post a Comment