Followers

Tuesday, May 26, 2009

Laksam

weeknd lps aku wat projek laksam....hehehe...dh lama beli periuk kukusan tu...mmg niat nk buat laksam...tp x buat2 gaks....bl dh duk rmh sdri...aku pn cuba experimen ptama aku....jd gaks la...ni la rupe laksam yg aku buat....resepi aku ambik dr HaNa's FamiLy...

















Bahan-bahan

3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan Kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bahan Ulam

timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus), belacan "albob" (penang mai - mmg terangkat la) n cili giling

Cara-cara

Cara buat laksam:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:
Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Tulang ikan seblm ni aku x buang tp aku blend smpi hancur. Aku tapis airnyer utk memaniskn kuah. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.


















gambar x cntk...bl la nk pndi tangkap gambar ni...ln kali klu aku buat lg...aku attach gambar br...hehehe...biasa la...moklong baru blajar....

2 comments:

  1. wah2..long, sodap aku tgk laksam mu...aku malas nk wat sbb aku srg je yg mkn..teringin nk mkn hok mu buat

    ReplyDelete
  2. mai la dumoh aku..nnt aku wak special ke mu...albob cuci mata dh la doh dia dk brahi..hehehe....

    ReplyDelete