Followers

Thursday, July 1, 2010

Ayam Masak Lemak Cili Api


ayam ni dh posing semlm tp br hr ni ada ms nk upload...beria masak sempena kedtgan pkck n mkck aku dr kampung skali ngn anak2nya....meriah la rmh aku mlm td n hr ni suasana kembali sunyi...apatah lg en. hubby hr ni dh pi outstation smpi hr selasa depan...

klu ikutkn ht nk aje bwk ank2 blk kg...wlaupn kereta ada....tp bila en. hubby xde aku lbh selesa duk kat rmh...bkurung...kluar hnya utk hntr ank n ambil ank dr skolah...ahhh...sggh mbosankn...

x yah la duk layan rs kebosanan aku nih...layan resepi lg baguih kan ^_^

Bahan - Bahan

1/2 ekor ayam
20 tangkai cili api [ditumbuk halus tp aku nk senang aku blend aje - keperluan cili bgantung pd tahap kepedasan cili n ketahanan ko org ngn rs pedas cili]
2 btng serai
6 ulas bwng merah [ditumbuk halus - aku blend skali ngn cili api]
1 inci halia [ditumbuk halus - aku blend skali ngn cili api]
2 keping asam keping
1 inci kunyit hidup [ditumbuk halus - aku blend skali ngn cili api]
garam
gula
1 kotak santan

Cara Membuatnya

1. Masukkn bahan2 yg tlh diblend td + serai + ayam + asam keping ke dlm periuk bserta ngn sdkt air.
2. Hidupkn api n biarkn smpi mdidih. Masukkn santan, garam n gula secukup rasa. Jgn lupa kacau n tutup api setlh masak.

2 comments:

  1. kenapa jadi pepel ayam ko long?

    ReplyDelete
  2. nmpk cam purple sbb camera zaman jepun dulu...klu guna camera bena br cnggh...

    ReplyDelete