Followers

Thursday, July 8, 2010

Daging Blackpepper


antara menu utk hr ni gaks...alu godek kat Dapur Kak DayangJack lg...dh lama nk try tp br td aku peluang nk mcuba...godek2 dlm esbok ada daging yg blum diusik....so thasil la Daging Blackpepper nih

resepi aku just C&P dr cni (',')...n tq to kak dayang utk resepi yg marbeles nih...

Bahan-bahan :

hirisan daging rebus secukupnya
lada hitam secukupnya (ditumbuk kasar)
1 sb kicap pekat
2 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang besar (dimayang)
2 sudu makan kicap manis atau secukupnya
1 sb sos tiram
5 biji cili padi (diketuk)
sedikit hirisan daun ketumbar - [x letak sbb xde...heheheh..]
sedikit hirisan kapsikum - [x letak gaks sbb xde]
1 sb jus lemon
sedikit bancuhan tepung jagung (jika suka)

Cara-cara :

1. Perapkan daging bersama 1/2 sb kicap pekat dan lada hitam selama 10 minit.
2. Panaskan sedikit minyak masak di dlm kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga perang. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Kacau hingga mendidih.
3. Masukkan daging dan juga kicap pekat. Kacau sebati.
4. Masukkan pula kapsikum, cili padi, kicap manis dan juga jus lemon. Kacau lagi.
5. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan daun ketumbar. Kacau hingga kuahnya sedikit pekat.
6. Hidangkan panas2 setelah masak.

No comments:

Post a Comment