tgk dlm fridge msh ada petai yg ummy aku bwk hr tu...so aku teringin plk nk mkn sambal ikan bilis cam gini...so aku pun mjelajah la blog Chef Hanieliza...tp yg aku buat ni x secantik yg kak liza buat...hehehe next time aku akn buat lg...rasanya tetap menambat htku...minta izin ya kak liza utk C&P resepinya kat cni...
Bahan
250 gm ikan bilis
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
1 cawan jus asam jawa
Minyak
Garam
Gula
Bahan Mesin
30 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan ikan bilis, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
No comments:
Post a Comment