Followers

Sunday, July 18, 2010

Teknik Membuat Kek Keju

xde menu menarik utk dikongsikn bsama..kebtln aku ada tbaca artikel ni kat dlm majalah Jelita so aku myalinnya di sini utk dikongsikn bsama....semoga bguna terutamanya pd aku ler...yg msh x lulus lg buat kek keju hasil air tangan sendiri (^_^), aku cuma tau beli kat secret recipe n terus mkn ler...hehehe...check it out k...





Dari Dapur Jelita keluaran Julai 2010
[info bguna kpd peminat kek keju - beberapa teknik mbuat kek keju agar hasilnya cantik n myelerakn]

Petua 1
kek keju ialah sejenis kastard, bukan kek. sbg kastard, kek keju sepatutnya tebal n kaya bkrim. sebgimana kastard ln, kek keju bgantung pd protein di dlm telur utk mberinya bentuk. proteinnya mula mbentuk apabila suhu mcecah 160°С. jika tlbh bakar, kastard akn mjadi kering.

Petua 2
pbakaran yg lama n plahan mberikn suhu dalaman yg sekata. jgn bakar lbh drp 350°С. sebaiknya gunakn acuan bwarna gelap utk myerap haba.

Petua 3
jgn tlbh bakar kek keju. kebykkan kek keju tlbh bakar lalu mjadi kering n tdk bkrim. kek keju yg tlbh bakar akn merekah. utk menentukn sama ada kek keju masak pd kadar septtnya , bhngn ats kek harus 'bgoyang' n bhgn tengahnya kelihatan lembut. jika bhgn atsnya tdk 'bgoyang' n kek bwarna keemasan, ini menandakan kek tlbh masak. jgn cucuk pisau atau pcungkil gigi ke dlm kek. ini akn myebabkn kerekahan.

Petua 4
pukul keju krim sehgga lembut n sekata. lbh senang mbuat adunan krim keju jika dimulakn dgn melembutkn keju. ambil keju krim dr peti sejuk sekurang2nya sejam seblm diadun.

Petua 5
campur bhn kpd keju krim. jgn mgadunnya. jika udara memasuki adunan, kek keju akn kembang apabila dibakar ttp kecut apabila sejuk. rekahan juga mungkin tjadi.

Petua 6
kastard lembut n senang cair. utk mberi lbh tekstur kpd kek keju, tambah satu / dua cawan besar tepung jagung / tepung gandum.

Petua 7
tekstur kek keju bgantung pd telur. adunan harus mgandungi telur yg mcukupi.

Petua 8
kek keju lbh mudah dikeluarkn dr acuan setlh dibiarkn sejuk sebentar. biarkn sejuk selama 10 minit. jika tlalu lama, kek mungkin mula melekat pd acuan n merekah. acuan yg tdk melekat bkn shj memudahkn proses mgeluarkn kek, malah mgelakkn kek merekah.


[Bagaiman Cara Terbaik Untuk Membakar Kek Keju]

kebykkn resepi kek keju myatakan adunan harus dibakar di dlm bekas berisi air. bagaimana caranya?

1. balut bhgn luar acuan kek mgunakn kertas timah yg tebal. ini bg mgelakkn air drp tpercik masuk ke dlm kek.

2. letak acuan kek di dlm bekas / loyang lbh besar berisi air panas pd paras tiga perempat ketinggian bekas.

3. tambah air panas jikalau perlu sewaktu proses mbakar kek.

4. bakar adunan kek keju di tingkat paling bwh rak ketuhar.

5. keluarkn bekas berisi air dr ketuhar n biarkn kek sejuk btl2 dgn merenggangkn pintu ketuhar sedikit.

6. seandainya kek keju merekah sewaktu disejukkn, ini bererti kek itu tlbh waktu bakarnya.

No comments:

Post a Comment