Followers

Thursday, July 1, 2010

Lala Bercili


ni pun salah satu lauk yg aku hidangkn utk tetamu mlm td...resepi ni aku intai2 kat Dapur Kak DayangJack...x ssh nk memasaknya tp bl makan mmg puas ht...pendek kata berbaloi-baloi...nk myediaknnya pun x ambil ms yg lama...lg pun lala adalah salah satu lauk fav fmly aku...cnfrm lps ni aku akan buat lg...

kepada Kak DayangJack...terima kasih krn sudi bkongsi resepi yg meletop nih...sy minta izin utk myiarkn resepinya kat cni....

Bahan - Bahan

700 g - 1 kilo lala [dibersihkan]
5 ulas bwng putih [diketuk]
8 biji cili padi [diketuk]
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tiram
1 batang serai [diketuk]
sdkt daun sup / daun bwng [dihiris - xde so aku x letak]
3 helai daun limau purut

Cara - Cara

1. Panaskan sdkt minyak di dlm kuali. Tumis bwng putih n serai hingga naik bau. Kemudian, masukkn cili kisar n tumis lg hingga garing.
2. Masukkn sos tiram, sos cili, cili n daun limau purut. Kacau rata2. Masukkn sdkt air. Biarkn mdidih seketika.
3. Kemudian masukkn lala n kicap manis. Perasakan dgn gram jika perlu. Gaul2kn hingga lala masak. Taburkn daun bawng / daun sup.
4. Hidangkn panas2.

5 comments:

  1. woow..saya dah lama tak amakn lala..sodapnyerr..kak dayang nyer lauk pauk sedap kan..

    ReplyDelete
  2. kemain lg mu posing kan lala tue..aku jgk uuu lala dok leh mkn

    ReplyDelete
  3. to izah ^_^
    haah...lauk pauk kak dayang sntiasa tdk mhampakn...pasati sedap..

    to lona..
    duk diam2...mu leh geng ngn KRU jerk...uuuu lala...

    ReplyDelete
  4. ni yg buat nk mkn nasi jer ni..hehe

    ReplyDelete
  5. aku x kisah pun...hr2 bedal nasi...hehehe...

    ReplyDelete