Followers

Thursday, June 24, 2010

Kek Span Sarang Semut

hr ni jom layan kek plk...dh biasa buat cuma resepi kali ni bbeza drp yg kebiasaan...kali ni aku cuba resepi dr Dapur Zurena...nk minta izin C&P resepi kat cni ya kak zue... :) utk rujukan bl nk buat lg...

('',) tp kan...hampa skali sbb sarangnya x mjadi spt yg kak zue buat...apa yg x kena pun x tau la...hehehe tp lepas ni nk kena buat lg...gambar ni yg udah dipotong utk minum petang smbl menonton Benci Bilang Cinta...


Bahan-bahannya.

5 biji telur ayam gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 tin susu pekat manis

Cara membuatnya

1.Panaskan gula didalam periuk jadikan gula hangus
2. Apabila gula telah hangus sepenuhnya, masukkan air. (Berhati-hati supaya air gula tidak terpercik ke tangan)
3. Panaskan sekali lagi supaya gula hangus tidak berketul. Apabila sudah rata. Matikan api.
4. Masukkan mentega ke dalamnya. biarkan sebentar.(sehingga suam/sejuk)
5. Asingkan putih dan kuning telur.
6. Putar/pukul putih telur sehingga gebu/kembang
7. Apabila sudah kembang masukkan kuning telur. Putar/pukul hingga kembang.
8. Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbornat ke dalam adunan. Kacau rata.
9. Apabila adunan telah sebati masukkan susu. Kacau.
10. Akhir sekali masukkan gula hangus ke dalam adunan. Kacau.

No comments:

Post a Comment