Followers

Saturday, March 5, 2011

Ikan Goreng Sambal Tempoyak

selera sggh mkn nasi hr nih... wlaupn menunya simple2 jerk tp tnyata sodap... klu mkn nasi x tambah itu bkn aku ler tuh... hehehe...

sbnrnya semlm aku sempat la BW kat blog kekwn yg lain. tetiba kat rmh hasue aku tnmpk menu nih. terus telan air liur. lagi pun aku n hubby mmg suka bangat ngn tempoyak. kebtlan semua bahan2 dh ada so tanpa dpt di tahan2... hr ni aku mcuba sendiri resepi nih.

aku punya x secantik yg hasue buat. warnanya kekuningan. maybe krn aku kurangkn kuantiti utk cili sbb aku takut kepedasannya mbuatkn semua org berasap. wlaupn begitu rasanya mmg sodap. kepada peminat tempoyak rugi klu x cuba resepi nih. menurut hasue resepi nih diambil drp che mat gebu. so kpd keduanya terima ksh sbb bkongsi resepi nih. mintak izin C&P di sini.

BAHAN-BAHANNYA:

3 ekor ikan kembong hijau (boleh guna apa2 jenis ikan berdaging - aku masak 2 ekor ikan selar)
1 helai daun kunyit, hiris halus
2 batang serai, hiris serong, kasar
5 biji bawang merah*
1 biji kecil bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
25 biji cili padi siam merah* (aku guna cuma 5 biji cili padi)
1 camca besar penuh tempoyak
3 keping asam gelugor (aku cuma guna sekeping shj sbb tempoyak dh ada rasa masam)
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA:

1. Ikan kembong disiang, cuci bersih, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng embal2 (tidak terlalu garing), angkat dan toskan. Tumbuk lumat bahan2 bertanda (*), kemudian masukkan serai hiris serong dan tumbuk sekejap tapi jangan hancur sangat, biar kasar2..
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk tadi hingga harum, masukkan tempoyak, kacau dan tuang air. Tambah asam gelugor, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
3. Masukkan ikan dan hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.

5 comments:

  1. air liur meleleh ni canne? terasa kepedasan nih..aduuiii

    ReplyDelete
  2. sedap kan masak bertempoyak nih..ratah gitu pun leh masuk byk..smbil2 menjilat jari gitu..hehehe

    ReplyDelete
  3. tengok gambo pung dh meleh ayaq liuq..adoyaai! dh lama x menempoyak kan diri..hehe!!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum MokLong...

    Prrrgghhhh! Kesukaan Kak Lin Ni....Ada Simpan Utk Kak Lin Tak?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Ina,kalau la akak dpt lauk sebegini mmg xyah lauk lain dah...mkn dgn nasi pns2, mmg tangkap leleh laaa....

    ReplyDelete