sarapan utk hr ahad masih lagi cucur ikan kukus tapi aku dh ubah suai lg. kali ni aku tambah nasi sejuk. hehehe... minggu ni minggu cucur sedunia agaknya. apa2 aje ler... seblm ni aku ada terjah dapur kekawan blogger. ada yg mgunakan nasi sbg salah satu bahan utk mbuat cucur. so aku pun mulakan ekperimen aku sendiri. hasilnya nyata tidak mhampakan. jom tgk apa yg aku dh lakukan. hehehe...
ini la rupenya cucur yg mjadi ekperimen aku. sedap weh [kes perasan la nih. masuk bakul angkat sendiri. muahhh...]. lps ni leh wak lagi.
Cucur Ikan Kukus
Bahan-Bahan
1 ketul ikan tongkol - yg tlh dikukus
1 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk
segenggam ikan bilis
3 ulas bawang merah - dimayang
2 keping daun kubis - dimayang halus
2 batang daun bawang - dimayang halus
1 sudu mkn serbuk knorr pasti sedap
sedikit air
sedikit garam
sedikit air kukusan ikan
minyak utk mgoreng
Cara Menyediakan.
blend ikan kukus + nasi + sedikit tepung gandum. kemudian masukkn ke dlm bekas n satukan semua bahan2 lain bsama bahan yg tlh diblend td. mcm biasa pastikan adunan tdk tlalu lembik atau tlalu kenyal. sedang2 saja. ketepikan. panaskan minyak untuk goreng terendam. masak dengan mgunakan api sederhana. goreng hingga kuning keemasan. sedia utk mjadi hidangkan yg myelerakan utk anda sekeluarga.
bila ditambah ngn nasi cucur ni menjadi lebih lembut tapi ranggup diluar. juga menepati selera aku sekeluarga.
Assalamualaikum MokLong...
ReplyDeleteBuat untuk minum2 petang ni bagus...yummmmmm sedapnya!
cucur nasi resepi ros tu pun lum try lg..leh laa cuba skaligus dgn resepi ina nih..eh..moklong..er,nak panggil apa ye?
ReplyDeleteSalam ina..
ReplyDeleteLama kita tak tanya2 khabar kan.. Naz pun dah tak boleh selalu update blog.. si tenit tu melasak sekarang.. Jatuh dari katil pun dah pernah..
Sempat gak ina masukkan entry eh..