Followers

Thursday, November 11, 2010

Sardin

ini ler menu aku utk hr ni. simple tp cukup utk aku mkn nasi lbh pd sepinggan. hehehe baguih x ayat aku walhal aku mmg dah tkenal ngn makan byk... tp sardin adalah antara lauk fav aku n ereen. jgn ko org hingat sepinggan sardin tu x hbs. licin beb hingga mjilat jari ^_^.

memandangkn dh hampir dua minggu hubby aku x mkn kat rmh krn kerja n blk lambat [erkkk cite pasal hubby rindu plk aku kat dier muahhh... muahhh... opppsss jgn ko org muntah ijo plk kat cni. nyah copat]. so aku masak ikut sedap tekak aku. klu hubby ada. dia x brapa gemar makan sardin. musykilnya aku bila mana ummy aku yg masak sardin. bselera plk dia makan. aku masak x sedap ke? hehehe buat2 tanya plk padahal itu ler hakikatnya. atau pun dia tpaksa makan nk ambil hati si ibu mertua (',') kan kan [ni ayat aku nk sedapkn ht sendiri k]. btl la tu.

kali aku masak sardin tgk resepi kat dapur kak hana. erkkkk mesti ko org gelakkn aku. ya la. nk masak sardin pun duk tinjau kat dapur org. x kisah la. janji x sama mcm yg aku biasa buat. n klu x salah aku resepi asal kak hana ambil dr rumah kak an. layan sardin aku posing dulu br ko org tgk resepi yerk. hehehe...

taraa.. chak... sardinku....

Sardin

Bahan-Bahan

1 tin besar sardin king cup [aku guna ayam brand]
5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dikisar atau ditumbuk halus
3 ulas bawang merah [dimayang]
1/2 cawan cili kisar [kalau nak buat nasi lemak, lebihkan cili sebab perlu lebih kuah]
1 labu bawang besar dihiris melintang
1 biji kentang dihiris nipis [kalau suka - n aku x letak pun]
3 biji cili padi diketuk
garam, gula secukup rasa

Cara-Cara

1. panaskan 5 sudu besar minyak di dalam periuk. tumiskan bawang merah hiris hungga kekuningan. masukkan bawang kisar dan cili padi. tumis lagi hingga wangi.
2. masukkan cili kisar. tumis hingga pecah minyak. masukkan sos tomato dalam sardin dan kacau sambal hingga sebati. tambahkan 1/2 cawan air. perlahankan api.
3. masukkan kentang dan bawang besar. masukkan ikan sardin. masak hingga kentang empuk dan sambal pekat. kacau rata. tambah garam (+/-1 sudu teh) dan gula (1 sudu besar) jika perlu.
4. tutup api dan sedia dihidang.

"bawang hiris yang ditumis dan cili padi, menambahkan keenakan sardin"
setelah mencuba, ya aku setuju :)

11 comments:

  1. sedap sedap lauk camni....walaupun hubby bukn pnggemar sardin..tpi bini dia sah sah bertambh2 nasi mkn lauk cmni...hihihi

    ReplyDelete
  2. to izah..
    hahaha...btl la tuh...

    ReplyDelete
  3. uhuhuh..aku termsk golongan abg long..dok bape gemar

    ReplyDelete
  4. family sy pun suka sardin, bleh cuba nih resepi nih...alih angin sket kan..

    ReplyDelete
  5. Salam MokLong... ermapun suker sardin he he eh akak tq singgah blog.. erma follow n link yer...

    ReplyDelete
  6. sardin mmg best..tp tula family sy x berapa gemar ngan sardin..tp xpe sy sorang dh leh perabih sardin tu..hehe

    ReplyDelete
  7. to kak ana [matahari]...
    yup x dinafikan lauk sardin mmg sodap...

    to koalajepong...
    rugi...rugi...

    to along [aku punya cerita]...
    alih angin blh... jgn sampai puting beliung udah.. hehehe...

    to erma [halamanku]...
    selamat bkenalan ya...

    to faten...
    hehehe... cr aje yg tin kecik tp klu fmly x suka mmg x best nk masak... mkn bila ada geng mmg best...

    ReplyDelete
  8. waa..sedap2..mkn dgn nasi baru msk..best

    ReplyDelete
  9. Salam Ina....
    Kak Lin Sarapan Dg Roti Canai Sardin Pagi Tadi...Sedapppnya.....

    ReplyDelete
  10. to yott..
    betul betul betul. lbh2 lg musim hujan skrng nih. mmg laju jerk mkn.

    to kak lin..
    sodap tu. mkn ngn nasi lemak pun sodap kak.

    ReplyDelete