Followers

Tuesday, November 9, 2010

Cucur Ikan Kukus

hehehe ko org jgn la tkezut sakan plk. aku punya title cucur ikan kukus tapi kluarnya mek comel ni hah tgh terendam kat dlm kuali. kongpius ler tuh. ni sebnrnya menu minum petang semlm. aku buat lg sekali memandangkn ubi keledek yg adik aku cik bonsai bwk dr kg kiriman adik ipar aku msh ada lg. drp mbazir baik ler aku ulikan jadi mek comel ni hah. leh jgk aku bg kat jiran sebelah rmh. merasa la sorang sket.

sambil layan cite ulek mayang aku duk mgoreng kat dapur. nsb baik x rentung aku punya cek mek molek ni hah.

ni utk jiran aku. suke kemain lg siap srh aku ajarkn nk buat mcm mn. padahal aku main uli aje. jnji rupa n rasanya ade. jgn plk nk wak cek mek molek jdnya donut. haru tuh....

dan ini br related ngn title kat ats. hehehe... cucur ikan kukus... sodap. wak minum petang pun best gaks. bahan2 yg digunakan pun simple aje. nk tau camne rasanya. cuba la sendiri. tp sukatannya aku main agak2 aje yerk. resepi ni aku dpt daripada ummy kesygan aku. dia kata agak2 jerk la long so aku pun buat la spt yg diarahkn. hasilnya x teragak2 lg. mmg sodap ^_^...

Cucur Ikan Kukus

Bahan-Bahan

1 ketul ikan tongkol - yg tlh dikukus
1 cawan tepung gandum
segenggam ikan bilis
3 ulas bawang merah - dimayang
2 keping daun kubis - dimayang halus
2 batang daun bawang - dimayang halus
1 sudu mkn serbuk knorr pasti sedap
sedikit air
sedikit garam
sedikit air kukusan ikan
minyak utk mgoreng

Cara Menyediakan.

campurkan semua bahan2 tadi. kacau. pastikan adunan tdk tlalu lembik atau tlalu kenyal. sedang2 saja. ketepikan. panaskan minyak untuk goreng terendam. masak dengan mgunakan api sederhana. goreng hingga kuning keemasan. hidangkan bsama sos kegemaran anda. atau mkn begitu sahaja pun dh sodapppppp...

sok klu rajin leh buat lagi...

7 comments:

  1. Salam moklong..

    Ha! Dah nyanyi ker lagu Md Daud Kilau? Jangan lupa tau!
    Ooooo cik bonsai tu adik moklong ker??? Baru tau...

    ReplyDelete
  2. sedapnya long tgk jeput ikan tu..rasa nk cari colek selalu jer...rajin lak mu buat kuih...kalau duk trg ni sdp gok mkn kuih2 time ujan..hahahhaha..terliur jgk ni..

    ReplyDelete
  3. senyumlah... senyumlah... ahai cek mek molek... hik2... cucur ikan kukus tu nampak mnyelerakan sungguh, sedapnya cicah ngan sos cili

    ReplyDelete
  4. Salam moklong..
    Uish... pestaim nih akak tau pasal cucur ikan tuh.. selalu reti takat cucur ikan bilis je... orite la kali ni advance le sikit ilmu akak bila tahu leh wat cucur pakai ikan nih...thx moklong kasik idea*perturunkan le lagi resepi2 ummy moklong tu ya, sure banyak lagi yang best!* :)

    ReplyDelete
  5. to naz...
    kan klu nyanyi rentung ler mek comel den. haah cik bonsai tu adik bongsu pompuan ina.

    to zig...
    cni x hujan. kdg2 jerk. tu pun rintik2. tp ujan ke x klu bab mkn. pasti sodap. hehehe...

    to sari...
    klu dpt sos dr trg lg best. sos kepok...

    to fzi...
    hahaha...selama ni ina pun x tau. hr tu tnmpk ummy tgh sediakn bhn2 nk buat cucur nih. terus tnya. ummy klu msk mmg best. yg x best bila tnya dia. nk letak apa dlm sesuatu masakan. dia akn jwb. alaaaa... long ummy campak2 jerk. aduhhh fening ler. :)

    ReplyDelete
  6. uish...sodap resepi yg bawah tuuuu

    ReplyDelete
  7. Salam Moklong...Mesti Sedap Ni...Nanti Boleh Cuba..Buat Utk Minum2 Petang....
    Terima kasih Kongsi Resepi...

    ReplyDelete