Followers

Thursday, November 4, 2010

Cek Mek Molek

panas lagi nih... menu minum petang untuk hari ini... i suke u ^_^... jeling2 je k... semua udah masuk perut haku... cuma tggl beberapa ketul utk adik ipar haku yg x blk2 lg dr meeting... kuih yg senang nk buat... sambil duk cerita ceriti [sebenarnya duk bgosip] ngn cik bonsai pun leh buat... hehehe...

Kuih Cek Mek Molek

Ubi Keledek
Tepung Gandum
Garam
Gula
Minyak untuk mgoreng

Cara Menyediakan

rebus ubi keledek. jika suka letak sedikit garam. apabila ubi sudah masak [empuk] sejukkan seketika. kemudian lenyekkan ubi keledek. masukkan tepung gandum dan sedikit garam. uli hingga menjadi doh. ambil adunan dalam dua sudu makan. leperkan. masukkan gula sebagai inti. tutup dan gulung kembali. habiskan semua adunan. panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. angkat dan sedia untuk dihidangkan.

bahan2nya aku main agak2 aje. yg penting tepung jgn tlalu banyak supaya dohnya lembut dan enak dimakan.

3 comments:

  1. Ohh bestnya cek mek... sedap tuh kalu dapat wat bekfes kat umah akak pagi nih... :)

    ReplyDelete
  2. ubi keledeknya ada lg... klu akak duk dekat ngn rmh sy... leh aje bg kat akak... akak buat n hntr la kat sy sket... hahaha...

    ReplyDelete
  3. "Senyumlah, senyumlah.. ahaiiii cek mek molek..
    Senyumlah..senyumlah..ahaiii cek mek molek..."

    Moklong, ha..Naz dah nyanyikan lagu dari Mat Daud Kilau tu.. Gelek moklong, gelek..jgn tak gelek ..hehehe... ;)

    ReplyDelete