Followers

Friday, August 13, 2010

Lala Berkuah


lauk berbuka semalam... cukup senang nk memasaknya dan ko org x perlukan kepakaran memasak pun untuk menikmati keenakkannya... hehehe baik punya promote... lagi sekali resepi ni mak mertua aku yg ajar.... dh lama masa aku mula2 kawin dulu... selalu buat terutamanya apabila dah kering idea x tahu nak masak apa...jom layan resepi...

Bahan - Bahan

1/2 kg lala
2 ulas bawang putih [dimayang]
2 batang serai [dihiris kasar]
5 - 6 biji cili api [bgantung pd kepedasan yg anda suka - dipotong kecil2]
2 sudu besar sos tiram
air
garam
gula

Cara Menyediakannya

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Kemudian tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan serai dan cili api. Kacau seketika.
2. Masukkan lala. Kacau rata dan kemudian masukkn air hingga tenggelam semua lala.
3. Seterusnya masukkn sos tiram. Kacau lagi.
4. Masukkn garam tp jgn tlalu byk krn sos tiram sdh masin. Kalau perlu masukkn gula. Kacau dan biarkan mereneh sampai lala masak. Siap dan sedia utk dihidangkan.

Note: lagi best bila udah hbs makan... jgn lupa hirup kuahnya dr pinggan anda... hehehe.....

1 comment:

  1. Salam..sedapnya lala ni..peberet kite tp kt sini xde.slalunya bile balik semennjung kite mesti akan cari lala n msk cam ni..sedappppnyer :)

    ReplyDelete