Followers

Sunday, March 14, 2010

Lapis Roti Berdaging

ni menu utk breakfast pagi td...kebtlan ada roti yg dh nk expired...so apa lg, selagi larat nk masak apa salahnya mcuba kan..hehehe...resepi aku CnP kat cni myresipi...resepi ni dberi nama LAPIS ROTI BERDAGING tp rupa n rasanya mcm lasagnia...kpd siapa yg on diet tu...maaf ler...menu ni x sesuai...klu jenis layan tekak mcm aku...gasak aje....jnji perut den perlu diisi...muahhh....

kpd yg empunya resepi...tqvm sbb sudi bkongsi resepi....utk memudahkn keje aku...aku copy blk resepi tu kt cni....selamat mcuba....


Bahan-Bahan

3 biji kentang di potong dadu
500gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak masak utk menumis
12 - 14 keping roti
500ml susu segar
3 biji telur
secubit garam
parutan cheese (byk ikut suka)
sedikit margerin utk melenser

Cara-Cara

1. Blend bawang besar + bawang putih. Kemudian panaskan minyak n tumis bawang serta masukkan serbuk kari + daging cincang + kentang + garam. Masak hingga sdkt kering.

2. Satukan susu + telur + secubit garam kemudian pukul hingga sebati.

3. Celupkan kesemua roti dlm adunan tadi n ramas2kn kesemua roti.

4. Lenserkan bekas tahan panas dgn sdkt margerin n letakkn 1/3 bhgn roti yg tlh diramas.

5. Kemudian letakkn separuh drp daging + kentang yg tlh dimasak td ats lapisan roti.

6. Ulangi proses di ats dgn meletakkn satu lg bhgn roti n lebihan bhn daging + kentang n dilapiskn akhir dgn 1/3 lg lebihan roti.

7. Taburkn parutan cheese mgikut kesukaan anda...

8. Bakar dgn api sederhana selama 30 - 45 minit atau hingga masak.

9. Boleh dihidangkn semasa panas n potong ikut suka.

10. Boleh juga dihidangkn dgn sos cili jika ingin pedas.


yg ni aku potong utk jiran sebelah rmh aku....jiran yg paling ngam ler....apa2 hal dia akn cari aku...nnt klu aku sakit nk bsalin pun...klu asben xde dh sah2 aku cari dia....

2 comments:

  1. amboi2...kemain mu nooo sejak duk umoh nie.

    ReplyDelete
  2. hahaha...semntra larat ni hah....bl bpantang...aku jd pmaisuri la plk...muahhh...

    ReplyDelete