Followers

Thursday, March 18, 2010

Asam Pedas

xyah nk tliur yerk..ni menu semlm...dh hbs...mlm td x larat nk publish...psl dh penat sgt...semlm bangun jerk tido dh start wak keje rmh...mcm robot....hbs satu rmh aku kemas...sempat cuci empat2 toilet...ngn kipas pun aku bersihkn...nk tggu asben aku...alamaknya thn depan la br buat....aku cuma x mop jerk...dh x larat....

semlm gaks pecah rekod...aku x sempat nk layan mata....hehehe...mcm x pcaya plk....semlm x rs apa2...hr ni bangun tido hbs sakit bdn den ni hah...tu la tunjuk power sgt....so hr ni aku nk relax jerk...cuma td aku kluar jap...jumpa kwn ngn singgah kat giant...biarkn ank aku main kat playground kejap...pastu blk rmh...k la resepi asal aku amik kat cni Cik Mat Gebu...mintak halal ya cik mat....


Bahan-bahan ( 3 hingga 4 org )

3 - 4 ekor ikan kembong, kalau dpt yg segar, dibersihkan. (aku guna ikan pari)
1 cawan cili kisar
3 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah kecil*
1/2 cm halia *
1 keping hirisan lengkuas*
3 biji buah keras*
Belacan sebesar ibu jari (boleh juga diganti dgn kiub ikan bilis pada mereka yg alergi pada belacan)*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca teh garam kasar*(*dimasukkan ke dalam lesung batu dan tumbuk hingga betul2 lumat - aku guna garam halus jerk...dh xde garam kasar...)
2 kuntum bunga kantan, dibelah 2
1 biji nanas sederhana besar, seelok2nya yg masak dan manis (aku gantikn ngn bendi)
1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
Sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka)
Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Nanas dikupas kulitnya dan belah 4. Buang empulur dan potong menyerong setiap belahan. Ketepikan. (Klu x letak nenas...skip aje step nih...)
2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan). Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan nanas dan kacau goreng dalam rempah2 tadi sebentar. Tuangkan sedikit air (ini bergantung pada masing2). Biarkan mendidih dan masukkan ikan dan bunga kantan tadi.
4. Perlahankan api dan masukkan jus asam jawa dan biar mendidih. Rasa kuahnya. Jika kurang garam boleh lah ditambah dgn sedikit lagi garam. Masukkan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
5. Biarkan mendidih 5 minit lagi dan boleh lah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam2 sampingan.

2 comments:

  1. sedap tu weh...ratah bendi dlm tu yg best tu..kecur air liur aku

    ReplyDelete