Followers

Thursday, April 12, 2012

Ikan Talapia Merah Goreng Berlada

cuaca hr ni sgt baik dgn sinaran mentari myinari bumi shah alam. tp aku msh blum bkesempatan nk mjengah kebun tanaman n kebun bunga aku. masih kalut ngn urusan rmhtangga. tetapi sedikit lega krn menu untuk lunch sdh siap. n ank2 skrng tgh menikmatinya. so kpd semua selamat mjamu selera k.



Ikan Talapia Merah Goreng Berlada
Bahan:
1 ekor ikan talapia merah - digoreng ngn garam, kunyit n tepung gandum
2 biji cili merah - ditumbuk kasar
3 biji cili api merah (bgantung kpd tahap kepedasan yg diingini. aku x gn byk sbb ank yg kecik suka mkn sambal. kesian kat dia klu pedas sgt) - ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
sedikit belacan
garam
gula
air asam jawa
daun limau purut - dihiris halus2

Cara:
- ikan yg telah digoreng diasingkn ke dlm pinggan.
- tumis bahan2 tumbuk mgunakan lebihan minyak yg digunakn utk mgoreng ikan td. tumis hingga naik bau.
- kemudian masukkn air asam jawa, belacan, garam n gula.
- jika inginkn kuah masukkn sdkit air ttp jgn tlalu byk.
- akhir skali masukkn daun limau purut. kacau seketika kemudian blh matikn api.
- curahkn sambal ke atas ikan talapia yg telah digoreng td. mkn ketika panas2 mmg sodap.



ini plk bihun bodo2 utk sajian sarapan pg.

5 comments:

  1. Salam Mok Long.. sihat? lama erma tak jenguk dapo akak neh.. wah nampak menyelerakan Ikan talapiatu.. terasa harum ngan hirisan daun limau purut.. mkn ngan nasi panas bertambah makan he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah sihat... slalu jengah dapur kekwn tp x sempat nk tgglkn jejak...sekadar tgk menu yg mgoda kalbu....hehehe...

      daun limau purut tu leh diganti ngn daun kunyit...yg pasti klu dh mkn ngn nasi panas mmg btambah...

      Delete
  2. assalam moklong...
    ikan talapia merah mmg sedap isinya... tak sama rasa mcm talapia hitam tu terasa pelik sikit kan... yg merah ni.. bakar cicah air asam pun sodappp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu kak...sy selalu beli talapia merah....klu bt ikan bakar lg byk la sy mkn akak oiiii....tkut xleh nk bangun plk...hehehe...

      Delete
  3. Maklonggg.. Ikan kegemaran ku. Tapikan mesti nak ikan yang dipelihara ditempat yang segar jugak. Kalau ikan kl, talipia dia tak brpa kena ngan selera. Ada sesuatu "rasa" yg tak sedap ditekak. Tapi nila balik kg ikannya sangat sedap n maaanisss

    ReplyDelete