Followers

Sunday, February 28, 2010

Ikan Bakar

menu utk hr ini...xyah cite byk...layan jerk resepi yg aku sdiri x ingt aku cedok dr blog sape...mntk dihalalkn aje resepi ni yerk....


1 kg ikan pari - potong ikut suka (nak guna ikan lain pun boleh)

Bahan Kisar

3 biji bawang besar
30-35 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 inci kunyit
3 batang serai
sedikit belacan
3-4 biji buah keras (optional)

Bahan Tambahan

4 sudu besar sos tomato
4 biji limau kasturi (ambil jusnya)
3-4 sudu besar gula (pd sape yg x suke manis cam aku leh kurangkan)
garam secukup rasa
2 helai daun kunyit (dipotong beberapa bahagian)
sedikit daun limau purut
secukup minyak utk menumis
daun pisang
aluminum foil (klu nk bakar guna ketuhar mcm aku)

Cara Memasak

1. Panaskan minyaj dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing dannaik baunya. Masukkan pula daun kunyit dan daun limau purut dan kacau sebentar.

2. Seterusnya, masukkan sos tomato, jus limau kasturi, gula dan garam. Kacau rata dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa yang kurang yerk.... Biarkan sehingga sambalnya sedikit pekat sebelum matikan api.

3. Daun pisang dibersihkan dan sipotong ikut saiz yang diperlukan. Begitu juga dengan aluminium foil.

4. Alaskan daun pisang tadi dengan aluminium foil dan bubuhsedikit sambal. Kemudian bubuh ikan dan bubuh lagi sambal diatasnya. Bungkus dengan kemas.

5. Balar di dalam ketuhar dengan suhu 200-225 darjah Celsius selama kira-kira 1/2 jam.


Emmm...ni plak Sambal Ikan Bilis Cili Padi...utk resepi sila rujuk pd n3 seblm ni....malas plk nk copy paste lg skali...hehehe.....layan gambar jerk la....ni pmintaan org x sihat...asben aku....dh jadi fav dia n ereen.....


No comments:

Post a Comment