Followers

Thursday, October 28, 2010

Bored...

Image: dapat dr pakcik google

buhsan sggh aku rasa... datuk K xde... g bcuti ngn kekwn settle bjaya siapkn projek depa... biar la depa nk enjoy setlh bbulan2 x cukup tido... aku doakan semoga depa selamat pergi n kembali ke pangkuan fmly masing2... depa pi pagi tadi n akan balik pd hr sabtu nih... tinggal ler aku n anak2 aje... apa aku nk buat erkkk.... klu cik bonsai ada ok gaks.... leh aje g jln2 cuci mata tgk pokok2 munge kat sungai buloh... x pun g ikea rembat satu dua brg... or apa2 aje la...

next week datuk K ajak we all satu family g bcuti... dh set date... tetiba aku teringat... next week 7 nov bsamaan hr ahad akan blangsung majlis konvokesyen TASKI ABIM Shah Alam kat dewan jejarum MBSA seksyen 11... then kena postponed la pcutian kami... maybe lepas raya haji... lagi pun cuti sekolah dh nk tiba x lama lagi.... n hubby dh bg permission aku stay kat kg ngn anak2 selama 2 minggu... hahaha x tau la plk kot2 tetiba pmohonan ini ditarik blk dek krn nk g bcuti tu... tgk jerk la nnt mcm mn...

so utk beberapa hr ni... aku kena fikirkn apa aktiviti yg blh aku spend ngn anak2... alahai buhsannyer...
(',')

Wednesday, October 27, 2010

Nota Cinta n Segala Macam Nota Laaaa.....

sebulan dua ni hubby aku mmg sibuk... kdg2 xde masa nk bborak... pagi2 dh g keje... blk rmh 3, 4 pagi... aku ngn anak2 dh tntu dibuai2 mimpi masa tu... so aku kena jd kreatif... then aku selitkan nota2 cinta kat tempat tidur or baju dia... x payah la aku cite kat cni apa yg aku tulis... kan x pasal2 ko org muntah ijo plk...

yg aku nk share ngn ko org... alkisah ank dara aku... si areena syakirah... bila dia tgk aku tulis nota utk papa dia... dia pun xnk ketinggalan... pd mulanya aku x tau sehingga la dia dtg kat aku...

areena: "mama blh x yin tulis mcm ni...." sambil mhulurkan nota kpd aku
aku: "eh [sambil menahan gelak]... mn syg leh tulis mcm ni... ni ayat mama... mama x per la sbb papa tu asben mama... yin kena tulis apa yg yin nk ckp kat papa"
areena: "okey la klu mcm tu"

then ini la nota pertama areena utk papanya...

[yin sayang papa. terima kasih sebab sayang yin. yin rindu papa. luv yin]

ko org tau x... makcik nih siap sediakan sehelai kertas kosong utk papa kesygn dia reply balik apa yg dia tulis... dan ini la jawapan hubby aku...

[terima kasih kerana jadi anak yang baik. papa sayang yin]

[papa tolong ambik (pkataan beg dia ttggal) ya ya sebab yin nk bu wat kerje rumah tau. papa beg yin macam ni tau. -refer pd gambar yg dia lukis]

nk minta tolong pun main tulis aje...

[papa yin mintak maaf. yin sangat nak mintak maaf tau]
[papa kalau papa nak tulis dekat belakang tau]
[papa yin stapler tau]

another nota utk papa ...

[yin ada buat salah ke? tak de, kan?]

reply from papa....

[mama yin mintak maaf. yin sangat nak mintak maaf tau.]
n aku reply ni
[mama maafkan yin. yin kan anak mama. mama sayang yin]

ni plk nota utk mama plk...

kerja areena tulis nota jerk la... byk lg nota yg dia tulis mn dia simpan pun aku tau... ada juga dia salah eja sbb dia eja ikut apa yg dia sebut... kdg2 aku nk marah dia pun x jadi bila dia tulis nota sbb dia tau... klu aku tgh marah mesti xkn layan apa yg dia cakap... hehehe...

Monday, October 25, 2010

Kesian Kat Budak Nih....

sabtu hr tu 16.10.10 budak ni jatuh dr katil... aku xde kat rmh... g ambik ereen dr kelas smart reader kids... smpi rmh... datuk K dh jengkelkn mata... blum sempat aku turun dr kete pun dia dh mrh kat aku psl ank dia jatuh katil... nsb la walaupn aku rs aku x ptt dimarahi krn aku tiada ms kejadian...

bengkak sket kat kening belah kanan... dia x nangis dh ms aku blk... tp aku terus ambik aldrian n masuk bilik utk tenangkn diri... siap kunci pintu... then bila aku rs dh ok... aku bsiap n ajak cik bonsai g klinik... aku tgk dia dh ok... siap leh minum susu n gelak2... doktor plk x sampai lg... bila dh lama sgt aku ckp kat pembantu klinik nk g cosway kejap... sempat shopping... pastu br dpt jumpa doktor...

alhamdulillah xde apa2... maybe krn aldrian byk lemak... hr tu doktor suruh timbang berat aldrian... erkkkkk dah 9.9kg... BEYAT KAN... hukkkk hukkk uhukkk x larat aku nk dukung dia lama2...

semlm plk mata aldrian ada tahi mata... mcm nk sakit mata... x bawak pi klinik sbb aku dh niat nk titik susu badan jerk... mlm td x terus titik tp ms bangun subuh td... mata aldrian xleh buka... aku terus bersihkn mata dia then titik susu badan... skrng dh kurang merah... tahi mata pun sket2 jerk ada... syukur x melarat tp dia selsema sket... maybe mdpt jangkitan drp aku... cian btl... mama doakan sayang cepat sembuh k...

Lanjutan Cite Bercuti Di Cameron Highlands

aku ke sana x kluar duit dr poket aku pun... melainkn apa yg aku beli ler... semua ditaja penuh oleh fmly aku [sumbangan oleh ummy, daddy, mc ya juga cwan n bena]... almaklum ler aku kn dh x keje.... hehehe [alasan aku kuat beb..] turut mdpt penajaan adalah adik aku ery [nsb baik muat naik exora... gemuk tuh pakcik nih]... x caya cuba tgk gambar nih...

btk kan aku ckp... pakcik nih gemuk... hahaha.... next year anak buah aku yg kat atas pangku mak dia nih akan dpt adik... ummy dan daddy aku akn dapat dua orang lagi cucu utk 2011... pasangan bahagia nih pun akan dpt anak... sape yerk... jom tgk....

mc ya... dah mengandung tujuh minggu.... semoga semuanya selamat ler.... manakala pasangan ini plk sedang menunggu giliran... insyaAllah utk thn 2012 pasangan ini plk bakal menimang cahaya mata... ahaksss..... maybe skali ngn aku kot... hahaha.... dh booked weh... ada sape2 lagi yg nk join the club... silakan buat pdaftaran di sini k...

doakan utk si tembam kuasa dua ni yerk... hrp2 dpt ler baby.... AMIN.... so sambung blk cite g bcuti nih [tp seblm tu aku nk ckp... jeles gile tgk org leh peluk2 ngn hubby... ummy n daddy aku pun kemain lg... cian kat aku kn]... actually bkn fmly sederhana besar kami aje yg ado... makcik2 n pakcik2 aku turut serta... skali ngn cousin aku pun diangkut skali... plan asal hanya keluarga sederhana besar mr. sabree aje... tp bila dh ramai best gaks [wlaupun sedikit kelam kabut... ssh nk handle... mcm rombongan cik kiah plk]... mcm2 hal yg blaku...

kat sn munge cantik2 tp aku, ummy n cik yah hanya rembat pokok kaktus aje.... "extra rembatan" aku, ummy n bena ada beli pokok strawberry yg akhirnya ditinggalkn ats jagaan aku.... mcm la aku rajin sgt nk mbelanya... tp x per klu pokok tuh ibart hidup segan mati x mau... aku g ler cari pganti kat sungai buloh.... pokoknya lg subuh beb.... siap byk buah... bkn org tau pun aku beli kat ctu... ^_^ btl x....

ni fmly mr. sabree.... keputusan daddy aku nk beli exora mmg tepat... sbb leh tumpangkn aku... syg skali datuk K [laki aku la nih] x dpt ikut.... klu x complete la keluarga nih.....

ni fmly cik yah n pok lang aku... kete depa rosak... uwaaaaaaaa.... so x dpt singgah byk tempat... taman rama2 pun x sempat nk g... ladang teh pun x pergi... yg sempat cuma ke kebun strawberry aje... nsb baik ada org yg kecik molek mcm aku... so aku x ambil space byk kat dlm kete k... blh la sumbat lg sorang dua.... hehehe....

ni plk fmly abah n mak [pakcik n makcik aku]... x lupa gaks cousin aku si bibi a.k.a kak cik.... org2 mcm we all ler yg mjadi pyelamatkan space k.... leh aje nk myelitkn kat mn2 pun... hehehe....

emmm pendek kata... pcutian 2 hari 1 malam ni x cukup... we all menginap kat tanah rata... sewa apartment.. siap masak.... klu leh tambah 1 hr lg mesti best... leh ronda2 sakan... duit pun hbs sakan.... n skrng kena start simpan duit lg... sbb next year lps mc ya n adik ipar aku hbs pantang... nk jln2 lagi.... n lagi n lagi... ke mana... tunggu... tp seblm tu nk tanya... ada org nk sponsor aku lg ke x nih.... (",) hehehe.....

Sunday, October 24, 2010

Bercuti Di Cameron Highlands

aku x sempat nk letak entry baru dek krn sibuk duk keluar ke hulu ke hilir g habiskn duit... kpd anda di luar sana sila jgn contohi sikap x baik aku ni hah... langkah kaki aku ni kemain lg panjang... lbh2 lg bila ada cik bonsai... ummy aku pun ada skali... diaorg dh ada kat rumah aku since 14 hrbln lagi... semasa diaorg kat cni... aku ajak diaorg g rmh cputt a.k.a Nor Amani Fauzi... srry tlupa nk snap gambar walhal seblm tu dh ckp kat cik bonsai... kelam kabut sbb dh mlm ms tu... gerak dr rmh aku pun dh lambat... lps solat maghrib kat rmh cputt terus blk rmh pick up cwan n g mc donalds kat subang airport... ln kali ler aku tangkap gambar ngn cputt... aku tau ada antara ko org yg rindu bangat kat dia cuma xnk ngaku aje... kan.... kan...

last wednesday we all gerak g cameron highlands [ni mmg dh lama plan]... cuti2 malaysia... mentang2 la aku dh x keje skrng ni kan... hehehe... dh jom layan gambar2 yg adooo....

klu g cni dh tentu ada ini kan...

strawberry lagi....

dan lagi....

cik bonsai ngn hasil kutipan strawberrynyer...

cwan pun xnk ketinggalan...

enterprem cikit... hahaha jgn marah yerk...

buat apa tu cik bonsai???

bergambar ramai2...

keluarga en. ahmad sabree... ko org x payah besarkan biji mata or guna microscope cari kelibat datuk K... dia x ikut... yg ln semua ada.... insyaAllah next year thn depan keluarga ni akan menerima dua org lg ahli baru....

ummy n daddy aku.... luv u all 4ever....

daddy aku test power....

giliran adik aku plak....

ini ler yg diaorg dpt lepas test power tadi.....

ereen n cousin syahiid...

aku n adik ipar ngn adik masing2....

ni sbnrnya tgh mjamu selera.....

makan ni....

bgambar ramai2 lagi....

mcm2 aksi....

THE END

Tuesday, October 12, 2010

Awas Jangan Cuba Aksi Ini Di Rumah Tanpa Pengawasan Daripada Orang Yang Lebih Dewasa....!!!!!

please, please, please... diingatkn sekali lg... jgn sesekali mencuba aksi ini dirumah... jika diingkari anda tanggung sendiri akibatnya... sendiri mau ingt k... sesiapa yg ada lemah semangat juga di nasihatkn utk tdk melihat aksi teragak2 yang mgerunkn ini... pesanan khas ini diskripkan oleh penaja bebas.... selamat menonton...

video

^_^ hahaha ini ler pelakon aksi kiter... budak yg dh ada sebatang gigi kat bhgn bwh.... usianya dh masuk 6 bulan 6 hari...

video
budak nih skrng mmg xleh duk diam


video
to kak kamalia ini ler rupa kusi goyang aldrian... ina x tau org ln pggl apa...

Sunday, October 10, 2010

Nasi Lemak

menu breakfast utk aku sekeluarga pg td... aldrian plk demam so ni aje yg sempat aku sediakn... nasi lemak adalah fav aku n ereen... papa x suka tp apa aku masak dia makan aje [kn klu x mkn dia takut dapur rmh x berasap krn ada org merajuk... hahaha...] rsnya dh lama aku x buatkn breakfast pd hr mggu... biasanya aku beli kat gerai akak depan taman tu hah.... tp dek krn hr ni 10.10.10 so aku masak ler... buat2 mcm hr ni special day la kunun.... hehehe... layan jerk la nasi lemak version aku a.k.a campak2...

Nasi
2 cawan beras, 1 cawan santan, 1 1/2 cawan air, daun pandan [disimpul], sedikit garam

Cara Penyediaan
Beras dibersihkan. Masukkan semua bahan ke dlm periuk bsama beras yg telah dibersihkan td. Masak spt biasa.

Sambal Ikan Tongkol / Aya
2 ketul ikan tongkol/aya [yg telah direbus]
2 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
2 sudu besar cili mesin
sedikit gula melaka
sedikit garam
sedikit belacan
1 sudu besar air asam jawa
sedikit sos cili - jika perlu
sedikit sos tomato - jika perlu

Cara Memasak
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk. Kemudian masukkn cili mesin. Kacau dan biarkan mereneh sampai pecah minyak. Masukkan gula melaka, garam, belacan dan air asam jawa. Kacau n biarkan mendidih. Kemudian masukkn ikan. Biarkan 10 minit kemudian sesuaikan rasa pedas, manis dan sedikit masam. Jika cukup leh padamkn api n sedia utk dihidangkn.

Note: Sos cili dan sos tomato diperlukan apabila kuah agak cair.

x lupa pelengkap breakfast... kopi barley... baru terangkat... baik punya promotion....^_^

msg utk cik bonsai:- sorry ya tpaksa kejutkan pagi2 utk btanyakn resepi sambal ikan tongkol ala2 cik cah...

Erkkk...Just Ulang Tayang

semalam aku buat marble cheese cake lg skali... tp kali ini mmg mcabar giler... ada budak xnk duduk dlm kerusi goyang dia... duk dlm walker pun dia melalak... erkkkk dia nk aku dukung dier... sabo jerk la... along dia plk dh hbs lagu dia nyanyikn utk si adik tp bdk yg ngada2 tu tetap melalak.. pendek kata sama kuat ngn suara kak long yg duk MENSUMBANGkan lagu... dh aku rs mcm nk pecah gegendang telinga aku ni hah....

so tpksa la aku mgalah... bila didukung senyap la dia... nsb baik kek aku msh blh dimakan walaupn aku tgk seperti tlebih bakar... aku buatkn kek ini utk mak mertua aku... so ini ler rupe marble cheese cake version dukung baby ala2 Izah ngn resepinya Ayam Anak Berdukung....hahaha... mcm ni la klu ada anak kecik...

ini ler budak yg xnk duk dlm kerusi goyang...

walker dh ada... pun xnk duduk...

otot kental2 sape yg larat nk dukung lama2 nak oiii... :( mamanya badan sekeping aje.... nmpknya lps ni mkn slim moling la aku ni...udah nsb badan nk buat cam mn... untungnya aku x yah bhbs duit kat gim utk kuruskn badan... cukup la ngn melayan si kenik ni hah... ada sesiapa yg bminat nk join aldrian fitness ke... hehehe....

Aldrian vs Damia

last week on saturday... we all pergi open house rmh kawan mr. hubby... x jauh dr rmh we all... dlm 10 minit dh sampai... kat sana aku leh mkn ngn aman sbb dia ada ramai peminat... kawan hubby ada baby gaks... sebaya aldrian... nur damia sofea... cantik namanya secantik tuan empunya diri... putih melepak plk tu... jom tgk aksi aldrian bila bersama dgn peminatnyer...











damia suka sgt kat aldrian cuma aldrian mcm jual mahal... hahaha...

Friday, October 8, 2010

Asam Pedas Ikan Pari

menu aku sekeluarga utk hr ini... ada kacang panjang goreng, telur dadar [menu wajib aku nih] dan asam pedas ikan pari... simple ajer tp dh kira bagus sgt ler bg org malas masuk dapur seperti aku ni hah... lg malas bila budak sihat tu asyik pot pet pot pet duk mjerit... duk dlm walker pun x rheti nk diam... org jln ke depan dia plk duk reverse ke belakang... last2 masuk dlm toilet... ayoyo pening kepala aku... ni bila si tembam dh tido leh la aku luangkn sket ms utk pot pet pot pet kat sini plk...

sebelum aku buat asam pedas tu... aku terjah dulu dapur kak dayang... kpd kak dayang terima kasih krn bkongsi resepi yg ngetop nih... n aku rs... ni ler asam pedas yg paling MENJADI aku buat... ^_^ resepinya aku salin blk kat sini yer utk mjadi sebahagian koleksi aku plk...


asam pedas ikan pari

Bahan-bahan :
2 ketul ikan pari (dipotong ikut suka)
1/2 labu bawang besar*
2 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia muda*
1 batang serai*
2 sm kunyit hidup*
3-4 sb cili kering kisar
1 batang serai (diketuk)
sedikit daun kesum dan hirisan bunga kantan
3-4 sb air asam jawa
air secukupnya
sedikit bendi (dibersihkan) - aku x letak sbb xde dlm stok fridge aku
1 sudu makan gula
garam secukupnya
1 biji tomato (dibelah 4) ni pun aku x letak

Cara-cara :
Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk/kuali.
Tumis serai, bahan2 kisar serta cili kering hingga
pecah minyak(tumis lama sikit dgn api perlahan...barulah sedap).
Masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
Masukkan ikan pari bunga kantan dan daun kesum.
Kacau sedikit dan biarkan ia merendidih.
Masukkan garam, gula, asam jawa dan sayur bendi.
Akhir sekali masukkan tomato dan masak lagi selama 10 saat dan tutupkan api.
Sedia utk dihidangkan.

***utk mengurangkan bau hanyir ikan, rendam ikan bersama sedikit tepung gandum dan perahan limau kasturi selama 20 minit dan kemudian dibilas bersih.

Thursday, October 7, 2010

How long can you freeze food?

How long can you freeze food?


frozen fruit
(Photo: Derek E. Rothchild /
Getty Images)


When it comes to preparing healthy meals at home, don't underestimate the value of your freezer. A well-stocked freezer can save you a trip to the store when you're pressed for time, which could mean the difference between making dinner and ordering in. It also lets you save meals that you prepare in big batches ahead of time, take advantage of discounts at the grocery store, and keep food that might otherwise go to waste.

Freezing is also an easy way to preserve local, in-season, fruits, and veggies that you buy at farmers markets or grow in your garden. If you want to eat delicious tomatoes in the dead of winter, for example, but are intimidated by canning, freezing is worth considering.

But just how long will that casserole or whole chicken last in the freezer? According to the Food Safety and Inspection Service, food stored in a freezer set at 0 degrees Fahrenheit will stay safe indefinitely. But that doesn't mean the taste and texture will remain the same.

Here is a guide to how long you can freeze foods before you sacrifice quality. Keep in mind that quality does deteriorate the longer food sits in your freezer, so aim to defrost sooner rather than later.

  • Bacon: 1 to 2 months
  • Breads: 2 to 3 months
  • Casseroles: 2 to 3 months
  • Cooked beef: 2 to 3 months
  • Cooked poultry: 4 months
  • Cookie dough: 3 months
  • Fruit: 8 to 12 months
  • Frozen dinners: 3 to 4 months
  • Hot dogs: 1 to 2 months
  • Lunch meats: 1 to 2 months
  • Sausage: 1 to 2 months
  • Soups and stews: 2 to 3 months
  • Uncooked chicken (parts): 9 months
  • Uncooked chicken (whole): 1 year
  • Uncooked steaks, chops, or roasts: 4 to 12 months
  • Uncooked ground meat: 3 to 4 months
  • Vegetables: 8 to 12 months

Basic tips for freezing food:

  • Freeze foods as close to purchase (or harvest if you have a garden) as possible. The fresher food is when you freeze it, the better the quality when you defrost it.
  • While most foods can be frozen, there are some foods you should keep out of the freezer. Don't freezecanned foods or eggs in shells (which can crack and allow bacteria to enter). Technically you can freeze mayonnaise, cream sauce, and lettuce, but the quality takes a big hit. Here's a list of foods that don't freeze well with details on their condition after thawing.
  • Cool cooked foods down before freezing so they freeze faster, which helps preserve quality.
  • Packaging matters and varies depending on what you're freezing. If you choose glass over plastic containers, wrap, or bags, you'll need to make sure it's tempered so it doesn't break.
  • You can freeze meat in its original packaging, but if you want to store it for long periods of time, add an additional layer of packaging, such as plastic wrap or bags.
  • It's always a good idea to label items so you know what they are and how long they've been in the freezer.
  • Resist the temptation to defrost foods on your countertop. The three safest ways to thaw foods are in your fridge, in cold water, and in the microwave.

How to freeze fresh produce:

  • The key to freezing fresh fruit is to spread out the cleaned, dried, and prepared (cut up) pieces of fruit on cookie sheets. Once the individual pieces of fruit are frozen, you can combine and put in freezer bags. Some people prefer to pack fruits in sugar or sugar syrup to help preserve texture and flavor. The National Center for Home Food Preservation has tips on how to freeze specific fruits such as strawberries,tomatoes, peaches, and many more.
  • Vegetables usually need to be blanched (boiled or steamed for a short time) before freezing to maintain flavor, color, and texture. Blanching times vary depending on the vegetable. The National Center for Home Food Preservation has a chart with blanching times for everything from corn to collard greens and simple instructions for how to freeze a large variety of vegetables
    .