Followers

Monday, June 28, 2010

Udang Goreng Sos Cili Thai

hr ni sempat ler myinggah kt blog kekwn krn aldrian asyk tido jerk....tetiba kat rmh KAK DAYANGJACK aku tgk ada resepi udang nih...terus jatuh ht...so memandangkn kat dlm fridge aku msh bsisa udang yg dibawa ummy aku dr kg...maka menu utk hr ni dh tntu ada kaitan ngn udang ler...

resepi aku CnP kat Dapur Kak DayangJack....resepi asal adalah drp KAK NOR...tqvm utk kedua2nya....minta izin yerk akak2...sy copy resepinya di cni sbg rujukn pd ms akn dtg...

UDANG GORENG SOS CILI THAI (Resepi asal : Kak Nor)

300gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~~~
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
3 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar sos cili [x letak]
1 sudu besar sos ikan
carrot
bunga kobis [xde so aku gantikn ngn buah tomato]
5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
sedikit daun ketumbar [xde so x letak ler....]
1 sudu besar jus limau nipis/lemon
sedikit garam jika perlu
minyak

Cara-cara :

1. Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.
3. Angkat dan ketepikan.
4. Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.
5. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
6. Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.
7. Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.
8. Gaul2 rata dan masukkan udang.
9. Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.
10. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis. Kacau sekejap dan padamkan api.
Angkat dan hidangkan panas2.

Bukti



n3 ni khas utk ZIG ^_^ btlkn...aldrian ni klu org kata ank bena n cwan msti org akn pcaya...sbb aldrian chubby mcm depa...klu tgk aku alahai cekeding jerk...muahhh...













emmm....klu org x tau...msti org akn ingt aldrian ank diaorg kan...pipi aldrian sama jerk ngn pipi cwan...

tp ank2 aku mmg rapat ngn asben n wife nih...ereen pun apa kurangnya...manja kemain lg ngn usu n ayah su dier...cuma dia kurus mcm aku..so klu org tgk ereen mmg kena sgt la ngn mamanya..makan byk tp badan MAINTAIN jerk ('',)

Sunday, June 27, 2010

Bila Saya Menjadi Rebutan

emmm...mcm mn yerk...adik xnk jd besar mcm usu baq..nk ckp ke x...klu ckp msti usu marah hehehe...
.
yesss boss...

nape plk tokmi adik ni sedeyyy.....adik x buat apa2 pun..

mn yg lain2...x nmpk pun..

adik, kak long n mama..

ni la mama adik....

tolong la...adik xnk tido lg...

usu ni dh xde tmpt ln ke nk pegang...ishhh...

aki ni...pegang la btl2...

kita kat mn ni ayah su....

yesssss....cik ngoh dh dukong adik....hehehe...

org ln dpt mkn..lps ni msti turn adik plk...mama nk bg adik makan plk kan....^___^

sedeyyyy...skrng dh kena tggl sorang2...sape nk angkat adik nih....x best la duk baring mcm ni jerk.....

Cuti-Cuti Malaysia

jadual yg padat...bila fmly dtg dr kg...SAH...x menang kaki aku nk bjln....itu pn msh ada yg tdk dpt dipenuhi...antaranya nk ke IKEA n Sungai Buloh...x sempat...ln kali jerk la...

hehehe...dek krn penat...otak aku turut blurrr hr ni...so x yah story byk2...just layan jerk la antara gambar yg kitaorg snap pd ms kejadian....

bila saudara mara bkumpul...itu pn msh ada yg tcicir...klu x msti x muat nk myelit...

kami semua udah bpunya ya...hehehe...

model kecil....

yg sorang tu laki asyk col jerk....tu la sape srh tggl laki kat rmh...ln kali angkut skali... :)

sempat bgambar ngn JO.....

makan time...

x larat nk upload...byk sgt gambar...yg paling byk melaram dh tntu ler deq bena....FULL HOUSE ni pun dia yg nk sgt pi...klu x jumpe...xnk blk kg...dh bpusing2 2, 3 kali akhirnya jumpe gaks....kusss semngt...nasib baik jumpe...x kuasa plk aku nk melayan klu ade org MERAJUK ^___^

Thursday, June 24, 2010

Kek Span Sarang Semut

hr ni jom layan kek plk...dh biasa buat cuma resepi kali ni bbeza drp yg kebiasaan...kali ni aku cuba resepi dr Dapur Zurena...nk minta izin C&P resepi kat cni ya kak zue... :) utk rujukan bl nk buat lg...

('',) tp kan...hampa skali sbb sarangnya x mjadi spt yg kak zue buat...apa yg x kena pun x tau la...hehehe tp lepas ni nk kena buat lg...gambar ni yg udah dipotong utk minum petang smbl menonton Benci Bilang Cinta...


Bahan-bahannya.

5 biji telur ayam gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 tin susu pekat manis

Cara membuatnya

1.Panaskan gula didalam periuk jadikan gula hangus
2. Apabila gula telah hangus sepenuhnya, masukkan air. (Berhati-hati supaya air gula tidak terpercik ke tangan)
3. Panaskan sekali lagi supaya gula hangus tidak berketul. Apabila sudah rata. Matikan api.
4. Masukkan mentega ke dalamnya. biarkan sebentar.(sehingga suam/sejuk)
5. Asingkan putih dan kuning telur.
6. Putar/pukul putih telur sehingga gebu/kembang
7. Apabila sudah kembang masukkan kuning telur. Putar/pukul hingga kembang.
8. Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbornat ke dalam adunan. Kacau rata.
9. Apabila adunan telah sebati masukkan susu. Kacau.
10. Akhir sekali masukkan gula hangus ke dalam adunan. Kacau.

Wednesday, June 23, 2010

Pengasuh

erkkkk...sulitnyer nk cari pgasuh yg blh dihrp...yg blh dipercayai...yg myayangi ank kiter mcm darah daging mereka jgk...mn nk cari yerk...??? tp dlm kesulitan itu...aku ketemu...seorg yg istimewa...yg aku rs...aku leh sandarkn harapan...setggi gunung everest...aku rs pilihan aku ni tepat...krn dia la yg paling cocok...PERCAYALAH....

video

udah lihat....so apa kata anda...SETUJU atau ngak dia la PENGASUH YANG PALING IDEA pd ALDRIAN....hahaha...aku leh hrpkn dia...ms tu aku tgh dinner...en. hubby xde...kje..

xceli ereen tgh tgk cite fav dia...DETECTIVE CONAN...adiknya xnk tido...tp dia still sabar ngn kerenah adik dia...yg aku nk gelak...perasan x...dia GOYANG guna KAKI....namun aku bsyukur sgt...nmpk sifat pyayang dia sbg seorg kakak...n doa aku sbg seorg IBU...biarlah ksh syg antara mereka adik beradik sentiasa erat...

mcm aku ngn adik2 aku ler....wlaupn ada ketikanyer antara kami berantakan [dh mmg tkenal pun...sbg cth: siapa yg x tau kes aku gaduh ngn mc ya kat hostel kan... :)] tp yg pasti kami saling myayangi antara satu sama lain....tetap mhulurkn bantuan sekiranya ada di antara kami yg memerlukn.....indahnya ikatan yg tjalin....uhuhhh...hukkkk....sdeyyy plk ingt kat adik2 aku...

pd adik2 aku...aku nk ko org tau....yg aku SAYANG ko org...nih pgakuan jujur drp seorg kakak.... (",) ikhlas tau...

Ayam Masak Kicap

it's show time...bg laluan skit utk ayam masak kicap aku bposing ala2 model ayam berak kapur...hehehe....moh ke dapur...masak ler xkn nk mandi kot....ini menu utk hr ni...sesuai utk aku yg dh buntu nk masak aper...layan tekak sdiri...menu wajib aku nasik...klu x dpt mkn nasi...x sah...mcm x sempurna idup aku...hahaha...


Bahan - Bahan

4-5 ketul ayam [digoreng garam ngn kunyit 1/2 masak. ketepikn]
2 ulas bwng putih [dimayang]
1/2 labu bwng besar [dimayang]
1/2 inci halia [dimayang]
1 btng kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
cili besar [dihiris]
3 biji cili api - optional
sedikit garam
sedikit gula - optional
sedikit air
minyak utk menumis

Cara Memasak

panaskn minyak di dlm kuali. masukkn kulit kayu manis + bunga cengkih + bunga lawang. tumis sehgga naik bau. kemudian masukkn bwng putih + bwng besar + halia + cili besar + cili api. kacau seketika.

slps itu blh dimasukkn kicap pekat + kicap manis + sos tomato n garam. kacau n masukkn ayam yg tlh digoreng td. tuang sdkt air n biar sehgga ayam masak. sesuaikn rasa. jika kurang manis blh ditambahkn ngn sdkt gula.
siap. mudah bukan. selain ayam masak kicap ada sayur campur + ikan goreng + telur dadar. hehehe...x tau di mana keserasian utk semua menu2 nih..bantai aje...kan aku ckp..ikut tekak sendiri...

Tuesday, June 22, 2010

Aduh...Anak Mama

aku bkn bute2 jd "PENGANGGUR TEHORMAT"...label thormat itu aku dpt...dek krn secara indirectly...aku still lg bekerja...bekeja utk mjaga segala urusan rumahtangga aku...Datuk K plk...myediakn keperluan fmly n memastikn aku ank branak hepy (-_-")...

bl cuti skolah berakhir...maka bmula lerrrr tugas aku...iaitu mhantar n mjemput kak long a.k.a ereen dr skolah....klu seblm ni aku tpksa bsesak2 di jalan raya utk mhantarnya ke seksyen 24 shah alam...kini tdk lg...aku dh transfer ereen ke Taski ABIM kat TTDI...dkt ngn rmh...amik ms just 10 minit jerk...

^_^ cuba tgk si adik...naik kete kena air cond..sonyap..leh lena...ini gambar semlm...1st day back to school...ms ni kat depan kelas kak long.....i used my handphone utk snap gambar...aldrian masuk jerk kete smpi la blk semula ke rmh dia leh tido ngn nyenyaknyer...tp kat rmh dia wak hal...xnk tido...aduhhh tension gile...

aku tangkap gambar dier pun dier leh wak x tau...tido kunun...(--") ishhh3...bikin aku panas..tp nsb baik kini tahap kesabaran aku sdh meningkat...mgkn faktor umur tlh myedarkn aku...ahaksss...


adusss...pipinyer selalu sj bikin semua org panasaran...geram + yummmy...rs mcm nk cubit2 jerk adik kak long nih....krn pipinyer jg... bisa bikin aki n ami sntiasa rindu-rinduan...

ini plk msh panas...kejadian pg td...nk g amik kak long...how cuteyyyyyy he is????walaaaa...maknyer plk yg lebey....ms ni br nk gerak ke TTDI...ehh..ehhh...aku x explain pun nape terus nk g amik... hntr skolah pun blum....waduhhhh mcm mn nk hntr...pg td aldrian wak hal...

mlm td 5 kali dia bangun minta mkn...ding dong kepala aku hari nih...alarm pun x sedar...tup..tup...dh kul 7...elok aje aku n kak long bangun...dia pun bangun...dia dh gelisah sbb pampers dh berat...so aku pun bg instruction kat kak long srh dia g mandi semntara aku uruskn adik dier...

cam biasa aku buke pampers...g toilet buang dlm bakul sampah...patah blk ke katil...uwaaaaaaaa...aldrian ukkk ukkkk....lg sadis..ank aku ni jenis x duduk diam...kaki tangan sokmo aktif bgerak...so can u all imagine apa yg blaku...btambah ting tong aku dibuatnyer...maka tpksa la papa yg kena hntr kak long... :)-


tgglkn psl aldrian ukkkk ukkkk...aku dh settlekn mslh tuhhh...tpksa menDOBI comforter....jom smbng tgk gambar...semlm aku x letak bantal bucukkkkk kat bb car seat nih...[footnote: bantal bucuk ini adalah ole2 drp tokmi]...nmpk cam kesian plk...so hr ni bila dh letak...lg lentuk dia zzzzzzzzzzz.....iniler yg dikatakn "ORANG MENGGANTUK DISORONGKAN BANTAL" ^______^....

wokeyyy jom focus full picture plk....uwahhhh...cihat bangat budak nih...x mcm mamanyer...rupe x cukup mkn...cekeding dh sinonim...dr dulu, skrng n akan dtg (hehehe...maybe la kot..konpem gedik gile...)



so alkisahnyerrr...begini la khdpan aku skrng...ditemani anak2...n dh jd tanggungjwb aku utk jd driver pd diaorg...papa dh serahkn "TUGAS KHAS" ni utk mama...usah ckp byk...nnt xde elauan utk haku...uwaaa...cian kat aku kan :(

Monday, June 21, 2010

CamnER eRKKKK...



aku minat gile Ahadiat Akasyah...aku ada myimpan koleksi peribadi novel2 hasil karya beliau yg meletop...n aku dh serik bg org pinjam koleksi peribadi aku...nama aje pinjam.....sudahnyer buat mcm harta sendiri plk...x hingat langsung nk pulangkn blk.....x kuasa plk aku nak minta ptolongan cik Misha Omar kita srh dia ckp kat hamba Allah tu supaya "PULANGKAN" hak aku....dasar x rheti2 bahasa...agaknya aku ckp GERMAN br dia nk fhm kot...

tapi yg pasti....ketiga2 ni msh ada dlm koleksi aku....




aku nk g tgk movie yg sdng hangat diperkatakn skrng ni...tp camne ngn aldrian...kata org cite ni best...se"BEST" novelnya....aku baca novel ni siap leh nangis teresak2...ehhhh.....aku baca apa2 novel pn leh menangis...mhayati watak la kononnyer...prnh kena bantai gelak ngn kekwn bila aku leh nangis tgk cite kartun TARZAN...hehehe parah benor nampaknyer.....kan aku dh ckp aku layak dpt "AWARD PELAKON TERBAIK"...klu layan movie msti lg tangkap leleh kan....

yg pasti klu aku x dpt tgk movie ni kat cinema....aku akn cari DVD...pls PAPA tlg dptkn MAMA DVD yg ORIGINAL k.....tp ms tu msti aku dh ketggalan....kehangatannya x sama spt skrng...hehehe...xper la jnji dpt tgk...





cuba ko org tgk...x tgodakh ko org nk gi menonton movie nih....mula2 aku xde keinginan pun nk tgk sbb aku tkt x meet with my expectation tp bila aku tgk official trailer nih...terus aku tangkap CINTAN beb...aku dh leh bayang...klu dpt pergi msti kena bwk bekal tisu byk2...kan x pasal2 baju laki aku plk jd mangsa....mcm x biasa kan...hehehe....ahhh asben aku msti gelak nih...dia msti ckp aku suke layan cite bdk2 remaja sdngkn aku dh tua bangka katanyer....ceh...suke sgt klu leh mgata aku...GENG bkn GBS [Geng Bas Sekolah] k...tlg aku...aku nk tgk cite nih...:(

Sedih



mcm mn erkkk aku nk luahkn apa yg aku rs ketika ini...bl dh luah...nnt ko org akn ckp aku ni "manja dene" plk...tp ada aku kisah ke...uwaaaaa....pd sape yg nk xnk ambil tau...x yah baca...ini adalah n3 yg bbau EMO....



aku bkn ada mslh besar...cuma aku dibelnggu perasaan rindu pd fmly aku kat kg...wlaupn hr tu dh lama duk kat sn...tp aku x prnh bosan bl bsama ngn mereka...bg aku mereka adalah segala2nya selain drp asben n anak2 aku....selayaknya aku yg pegang title "ratu air mata" or "primadona melayu" krn air mataku asli n bkn dibuat2...klu aku seorg pelakon msti aku dpt AWARD....uhukkkk msti ada yg nk muntah kan...lantak ler....


yg pasti bila ank aku mberitahu pd aku....yg dia rindukn tok mi n aki....aku turut sama merasa sayu....aku hanya mampu memujuknya dgn mgatakan....yg kami akn pulang ke kg lg...tggu cuti skolah....n tanpa pgetahuan sesiapa...bl aku bsendirian....air mata ini mgalir...sesungguhnya aku jg rindukn mereka...

lbh mbuatkn aku tkilan...tatkala aku mula memegang title "pganggur thormat" sejak itu jg aku x dpt mberi kedua org tuaku "wang bulanan" spt lazimnyer.....mmg mereka tdk prnh meminta...apatah lg memaksa aku mberiknnya...tp sbg seorg ank...aku rs tdk bguna bila tdk dpt bbakti kpd mereka....sdngkn mereka tdk prnh jemu mhulurkn bantuan di saat aku memerluknnya....

bg aku...hr2 adalah hr IBU...hr2 adalah hr BAPA...syg aku pd mereka x tluah ngn kata2...seblhnya aku ingin mbahagiakn mereka selagi hayat msh ada....sbg seorg ank...aku akn terus mdoakn utk mereka bdua...

Maksudnya : Ya Allah! Ampunilah bagiku segala dosaku dan juga dosa dua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil.

Sunday, June 20, 2010

Tart Telur

jom mge"TART"...ni menu minum ptg semlm...xceli aku buat sempena menggu kedtgan seorg teman...tp x dtg...so cik tart ni dh jd mangsa kerakusan aku ank branak..muahhh...resepi ni aku dpt drp kawan baik..tp aku tkt nk dedahkn siapa dia ats sbb2 ttntu...x yah tnya nape sbb aku xde logik answer nk bg k...

seblm tu aku nk bgtahu...dh byk kali aku buat tart nih...mmg best...n br2 ni aku dh jd chef x btauliah ajar buat tart telur ajuran wanita UMNO....ms duk mgajar tu aku rs cam glamer gile sbb semua org duk ttumpu kat aku...ahakkksss....perasan beb...ya la klu x tgk aku...camne nk blajar kn...dasar perasan camni ler...TAPI seblm kelas dijlnkn...aku dh minta izin drp yg empunya resepi....APPROVED...br aku brani nk ajar..so kali ini, kpd kwn ku itu..minta dihalalkn resepi ni..terima ksh byk2 ya....

k...jom layan bila "TART MULA BAGI POSE MGODA"....


Bahan2 Utk Doh / Kulit [1]
450 gram tepung gandum
1 biji telur
250 gram mentega / marjerin

Bahan2 Utk Inti [2]
1 gelas susu cair
1 gelas air
1 gelas gula
3 biji telur
sedikit esen vanilla
sedikit esen rose

Cara Pyediaan Utk no.[1]
Kacau telur n mentega / marjerin hingga sebati n kembang. Kemudian masukkn tepung gandumn gaul hingga mjadi doh. Bahagikn doh td mgikut saiz acuan tart. Masukkn doh2 yg tlh dibahagikn dlm acuan tart. Kemudian tekan doh td supaya kemas n tbentuk.

Cara Pyediaan Utk no. [2]
Pukul gula n telur hingga larut. Masukkn susu cair, air n esen vanilla & rose. Kacau rata.

Kemudian masukkn inti ke dlm acuan tart yg mgandungi doh td. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak. Apabila masak, biarkn seketika tart td n kemudian br blh dikeluarkn dr acuan. Jika terus keluarkn kuih selepas masak, takut intinya akan tjatuh.

pyediaan inti di ats adalah utk dua adunan doh...so pandai2 ko org la nk budget sukatan bahannya klu nk buat satu adunan doh shj k...jgn mrh aku...mrh tuan empunya resepi...:)


Saturday, June 19, 2010

Nape MOKLONG

ramai yg duk tnya aku...nape aku namakn blog aku MOKLONG...xceli ia adalah psediaan kpd ank2 buah aku nk pggl aku apa...xkan aku nk ajar diaorg pggl aku KAK LONG plk...nnt ko org ingt aku perasan muda giler.....aku dh x larat nk kembang bila IRFAN pggl aku KAKAK....terus x sedar diri wlaupn umur dh tpacak angka 3 kat depan....hehehe...aku rs akn lbh x sedar diri bila IYAD dh pandai ckp n pggl aku KAKAK gaks...muahh....

so skrng tjwb la psoalan ko org yg beria sgt nk tau...nape MOKLONG...nothing special tp MOKLONG itu adalah aku....:)

Alahai Cik Bonsai


gara2 cik bonsai yg tukar template baru blognyer maka aku pun ngn bbekalkn semngt kegatalan...mula la mgodek blog aku yg seingt aku br dua kali btukar wajah...so ini la hasilnya...nk jgk aku jd blogger tegar tp xde ms aku nk mngadap benda alah ni sepnjng ms...walaupn aku adalah graduate dlm bidang IT tp aku seakan buta IT...hehehe....bygkn FACEBOOK pun aku xde...n aku tpksa menepek ngn cik bonsai klu nk tau cite psl kekwn...mcm x pcaya jerk kan...aku tjebak ngn blogger ni pun psl koalajepong...klu x msti blog pun aku x kenal...klu x kenal dh sah2 x jatuh cinta...mcm katak bwh tempurung jerk aku ni kan...tp maybe katak pn lg advanced pd aku....nsb baik aku tau...email tu apa kan...muahhh...cian bangat sih...

so kpd sesiapa yg sudi mjadi cikgu x bgaji pd aku...leh la turunkn ilmu camne aku nk mTIPTOPkn blog aku ni hah...

Sunday, June 13, 2010

Ahmad Syahiid Zakwan bin Ahmad Irwan

ini la nephew aku....br skrng aku bkesempatan nk upload gambar ni...bz la sesgt....hehehe....nama panggilan Syahiid......skrng beratnya dh 3.1kg...so raya thn ni riuh rendah la rmh tok mi...ada dua org cucu boy yg sama baya....

Selamat Pulang

aku dh blk shah alam hr isnin lepas...cuma aku x bkesempatan nk story mori psl sibuk mguruskan rumahtangga...biasa la klu dh tggl laki kat rmh...tentunya korang leh bayangkn apa yg tjadi....hampir dua bln bpantang kat kampung maka bmaharajalela la datuk K...almaklum la...xde org nk bising2 kat dia...

actually aku blk hr isnin lps hntr aldrian dptkn suntikan immunisasi utk dua bln...alhamdulillah dia x demam...n berat dia skrng dh 6.1 kg....

hr selasa aku g rmh mak mertua aku...lps tu terus menuju ke tanjong malim....singgah kejap rmh mc na...tgk iyad...mmg sah anak albob...bekeng pun mcm albob...hehehe......

walaupn dh hmpr semggu aku blk cni...tp aku blum sempat nk g melawat kak yanty...kawan aku ms kje kat Petronas MITCO Japan...dia pun br bsalin...dpt baby girl....insyaAllah bila ada kelapangan aku akan ke sana....

siapa kata jd suri rumahtangga senang...kussss semangat...sejak aku blk...aku rs kje rumah x hbs2 lg....ada aje yg perlu dibereskan...nsb baik aldrian x menangis mcm kak longnya....esok fmly aku nk dtg....aku kena mop rmh skali lg seblm tetamu dtg....ada sesiapa yg nk tlg aku ke....hehehe...